Darmowa dostawa od 150 zł

Pilaw z jagnięciną i ryżem

Składniki

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości
  • 400 gramów ryżu basmati Lestello
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki ziaren kminu
  • 3 laski cynamonu
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • Kilka ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • Garść orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno pokrój i dodaj do jogurtu razem z imbirem. Polej nim pokrojone mięso. Całość włóż do wolnowaru i gotuj około 4 godzin na 2 stopniu. Do szklanki wrzuć cynamon, kardamon, goździki, pieprz oraz gwiazdki anyżu. Całość zalej wrzątkiem. Do brytfanny wlej olej i dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij. Dodaj kmin i duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlej wodę wraz z przyprawami. Zagotuj i duś przez około 4 minuty. Dodaj do brytfanny ryż, mięso oraz wodę i sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj brytfannę i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Przed podaniem posyp danie orzechami nerkowca. Smacznego ????