Darmowa dostawa od 180 zł

Pilaw z jagnięciną i ryżem

Składniki

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości
  • 400 gramów ryżu basmati Lestello
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki ziaren kminu
  • 3 laski cynamonu
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • Kilka ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • Garść orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno pokrój i dodaj do jogurtu razem z imbirem. Polej nim pokrojone mięso. Całość włóż do wolnowaru i gotuj około 4 godzin na 2 stopniu. Do szklanki wrzuć cynamon, kardamon, goździki, pieprz oraz gwiazdki anyżu. Całość zalej wrzątkiem. Do brytfanny wlej olej i dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij. Dodaj kmin i duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlej wodę wraz z przyprawami. Zagotuj i duś przez około 4 minuty. Dodaj do brytfanny ryż, mięso oraz wodę i sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj brytfannę i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Przed podaniem posyp danie orzechami nerkowca. Smacznego ????

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem