Pilaw z jagnięciną i ryżem
Składniki
- 1 kg mięsa jagnięcego bez kości
- 400 gramów ryżu basmati Lestello
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżeczki ziaren kminu
- 3 laski cynamonu
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- Kilka ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
- Garść orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno pokrój i dodaj do jogurtu razem z imbirem. Polej nim pokrojone mięso. Całość włóż do wolnowaru i gotuj około 4 godzin na 2 stopniu. Do szklanki wrzuć cynamon, kardamon, goździki, pieprz oraz gwiazdki anyżu. Całość zalej wrzątkiem. Do brytfanny wlej olej i dodaj posiekaną drobno cebulę. Zeszklij. Dodaj kmin i duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlej wodę wraz z przyprawami. Zagotuj i duś przez około 4 minuty. Dodaj do brytfanny ryż, mięso oraz wodę i sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj brytfannę i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Przed podaniem posyp danie orzechami nerkowca. Smacznego ????