Pierogi z soczewicą
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na blat i utworzyć z niej piramidę. Na samym czubku zrobić mały dołeczek, do którego
należy wlać olej, a następnie trochę ciepłej wody. Teraz wystarczy zagarnąć ciasto i zacząć je lekko
wyrabiać. Co jakiś czas dodajemy wodę, gdy ciasto daje się jeszcze normalnie ugniatać, bez przyklejania się do rąk. Wyrabiamy do momentu, aż powstanie nam jednolita masa. Formujemy z niego kulkę
i odstawiamy ciasto na 20 minut.
Farsz:
Gotujemy wodę z solą, doprowadzając ją do wrzenia. Następnie wrzucamy do niej soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Podczas gdy soczewica gotuje się na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną
w kosteczkę cebulę. Musi się ona zeszklić. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażymy jeszcze około minuty.
Ugotowaną soczewicę odsączamy i dodajemy do niej usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość zostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy na jednolita masę i doprawiamy solą, pieprzem, suszoną papryką
i majerankiem. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy
kółka. Następnie na każde kółko nakładamy trochę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około dwie minuty, aż do wypłynięcia.