PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:
300 gramów mąki pszennej
Szczypta soli
125 ml wrzącej wody
1 jajko
20 gramów masła
Nadzienie:
300 gramów kaszy gryczanej Lestello
100 gramów suszonych borowików

1 ząbek czosnku
1 mała cebula
50 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić. Stopniowo dodawać mąki cały czas mieszając łyżką. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odłożyć na ok. 30 minut.
Farsz:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie odsączyć z wody i zblendować. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebule. Podsmażyć przez 1 minutę i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć razem kolejną minutę. Następnie wrzucić grzyby i zalać je bulionem. Całość dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodać kasze i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkować ciasto i wykrawać kółka, które następnie faszerować kaszą z grzybami. Zlepić rogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Smacznego J