Ciasto: Drożdże należy utrzeć razem z cukrem i śmietaną. Następnie dodać mąkę, 1 jajko i dwa żółtka, roztopione masło klarowane oraz sól. Ręcznie wyrobić ciasto i odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Następnie odsączyć i zmiksować. Dodać podsmażoną na oliwie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać przyprawami i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat i rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawać kółka i nadziewać je farszem. Zlepić ze sobą brzegi i formować pierogi. Gotowe pierogi wyłożyć na blachę i każdy posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego :)