Darmowa dostawa od 180 zł

Pieczone pierogi z soczewicą

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej (typ 750)
  • 250 ml śmietany roślinnej
  • 40 gram drożdży
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 50 gram roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Płaska łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 250 gram czerwonej soczewicy Lestello
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Pół łyżeczki suszonego majeranku

Sposób przygotowania

Ciasto: Drożdże należy utrzeć razem z cukrem i śmietaną. Następnie dodać mąkę, 1 jajko i dwa żółtka, roztopione masło klarowane oraz sól. Ręcznie wyrobić ciasto i odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Soczewicę zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Następnie odsączyć i zmiksować. Dodać podsmażoną na oliwie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać przyprawami i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat i rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawać kółka i nadziewać je farszem. Zlepić ze sobą brzegi i formować pierogi. Gotowe pierogi wyłożyć na blachę i każdy posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem