Pieczona w ziołach ciecierzyca
Składniki
- 200 gram ciecierzycy Lestello 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę należy przepłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, potem odcedzić i wystudzić. Tak przygotowaną ciecierzycę rozsypcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie wyjmijcie ją i przesypcie do miski, w której dokładnie wymieszaliście ze sobą oliwę z oliwek z pozostałymi suchymi składnikami. Wszystko należy dokładnie wymieszać i ponownie wyłożyć na blachę. Wstawcie ją do piekarnika i pieczcie jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyjmijcie, ostudźcie i Wasza przekąska jest gotowa.