Pieczona fasola z masłem i miodem
Składniki:
200 gramów fasoli Lestello Jaś Tyczny
200 gramów fasoli Lestello Jaś Karłowy
4 łyżki masła
5 łyżek miodu gryczanego
1 łyżeczka cynamonu
Sól
Pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Fasolę porządnie opłukać i zalać dużą ilością wody. Odstawić na noc.
Następnego dnia należy ugotować fasolę do miękkości. Można to zrobić w tej samej wodzie, w której ją moczyliśmy. Gdy fasola będzie już miękka, przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego.
W rondelku rozpuśćcie masło i dodajcie miód. Dodajcie też cynamon i pogotujcie razem około 1 minuty.
Fasolę w naczyniu żaroodpornym posólcie i popieprzcie wedle waszego uznania. Następnie zalejcie wszystko miodem z masłem i cynamonem. Porządnie wymieszajcie i wstawcie na około 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.