Pieczona fasola w sosie pomidorowym
Składniki:
1 opakowanie fasoli jaś karłowy Lestello
1 duża cebula
1 łyżka miodu
50 ml octu winnego
1 łyżka sosu Worcester
500 gramów passaty pomidorowej
2 łyżeczki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
1⁄2 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasole ugotujcie do miękkości według instrukcji na opakowaniu producenta.
Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju i wrzućcie pokrojona w drobną kosteczkę cebule i czosnek. Smażcie, aż będą szkliste.
Następnie dodajcie miód i ocet. Na tym etapie należy smażyć, cały czas mieszając, do momentu aż ocet prawie całkowicie wyparuje. Teraz należy dodać sos Worcester, passatę pomidorową, fasolę, cukier oraz pieprz cayenne. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos odparuje. W zależności od tego, czy wolicie ją bardziej, czy mniej gęstą, sami zdecydujecie, kiedy jest dla Was najlepsza.
Na koniec doprawcie całość solą i pieprzem do smaku. Smacznego ☺