Pasztet z zielonej soczewicy, grzybów i orzechów ...
Składniki
1 opakowanie zielonej soczewicy Lestello
Szklanka orzechów włoskich
400 gram pieczarek
3 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól i pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Soczewicę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozpuszczone w rondelku masło. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Co jakiś czas należy je pomieszać. Następnie odstawić do ostudzenia. Soczewicę, pieczarki oraz orzechy umieścić w misie blendera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać majeranek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać do połączenia składników. Pasztet trzymać w słoiku w lodówce. Idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Smacznego :)