Pasztet z zielonej soczewicy
Składniki
- 250 gramów zielonej soczewicy Lestello
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 6 marchewek
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- Pół łyżeczki suszonej kolendry
- Pół łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól
- Pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia na około godzinę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Muszą się one ładnie nam zeszklić. Następnie przekładamy do garnka z soczewicą. Solimy całość i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Mniej więcej po około 10 minutach gotowania do garnka dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gdy soczewica ładnie nam zmięknie, zdejmujemy całość z gazu i odlewamy nadmiar wody. Soczewicę i warzywa miksujemy na bardzo gładkie puree. Następnie dodajemy jajko, oliwę, drobno posiekany koperek oraz tymianek, kolendrę oraz pieprz cayenne. Zaczynamy wyrabiać masę. Jeśli jest niedoprawiona, dodajemy odrobinę soli i pieprzu cayenne. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta foremki. Pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.