PASZTET Z KASZĄ MANNĄ I MARCHEWKĄ
Składniki:
600 g mięsa z udek kurczaka
300 g wędzonego boczku
300 g wątróbki drobiowej
300 g piersi z kurczaka
100 g kaszy manny Lestello
2 marchewki
2 jajka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Drób ugotuj razem z warzywami w niewielkiej ilości wody. Następnie mięso oddziel od kości.
Drób, boczek, wątróbkę i marchewkę przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj jajko, przyprawy i kaszę manną, wymieszaj dokładnie i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy pasztetowej . Przykryj folią aluminiową i ustaw na głębokiej blasze. Wlej na blachę wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez półtorej godziny. Zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut. Wystudzony pasztet wstaw na noc do lodówki.