Darmowa dostawa od 150 zł

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:

400 gramów ciecierzycy Lestello

4 duże marchewki

1 duża pietruszka

Połowa selera

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 jajka

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka suszonej wędzonej papryki

1 łyżeczki majeranku

Sól

Pieprz

Bułka tarta

Masło

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości następnego dnia. Ostudzić.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i ugotować do miękkości.

Cebulę i czosnek obrać i zmielić w maszynce do mięsa. Tak samo postąpić z ugotowanymi warzywami.

Ciecierzycę zblendować, jednak niezupełnie na gładko, niech zostaną drobne ziarenka.

Do miski ze zmieloną cebulą, czosnkiem i warzywami dodać zblendowaną ciecierzycę. Dołożyć koncentrat pomidorowy, wbić jajka oraz dodać majeranek, suszoną wędzoną paprykę i olej rzepakowy. Wyrobić ciasto ręcznie. Można dosypać 2-3 łyżki bułki tartej, jeśli masa jest za rzadka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu nie wyciągać z formy, niech w niej ostygnie, dopiero potem wyciągnąć.

Smacznego :)