Pasztet z ciecierzycy
Składniki:
400 gramów ciecierzycy Lestello
4 duże marchewki
1 duża pietruszka
Połowa selera
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka suszonej wędzonej papryki
1 łyżeczki majeranku
Sól
Pieprz
Bułka tarta
Masło
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości następnego dnia. Ostudzić.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i ugotować do miękkości.
Cebulę i czosnek obrać i zmielić w maszynce do mięsa. Tak samo postąpić z ugotowanymi warzywami.
Ciecierzycę zblendować, jednak niezupełnie na gładko, niech zostaną drobne ziarenka.
Do miski ze zmieloną cebulą, czosnkiem i warzywami dodać zblendowaną ciecierzycę. Dołożyć koncentrat pomidorowy, wbić jajka oraz dodać majeranek, suszoną wędzoną paprykę i olej rzepakowy. Wyrobić ciasto ręcznie. Można dosypać 2-3 łyżki bułki tartej, jeśli masa jest za rzadka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu nie wyciągać z formy, niech w niej ostygnie, dopiero potem wyciągnąć.
Smacznego :)