Darmowa dostawa od 400 zł

Papryka zapiekana z warzywami i soczewicą

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy Lestello
  • 1 bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Tarty parmezan
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w pół księżyce. Papryki umyć i przekroić na pół. Usunąć wszystkie gniazda nasienne. Dwie połówki papryki pokroić w kostkę. Pozostałe odstawić. Bakłażan umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do momentu aż będą szkliste. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażan. Smażyć pod przykryciem, przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej soczewicę oraz mieloną suszoną paprykę i suszony tymianek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Gotowy farsz nakładać do przygotowanych wcześniej połówek papryki. Na wierzch wysypać sporą ilość tartego parmezanu. Tak przygotowane papryki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 – 25 minut. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem