Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w pół księżyce. Papryki umyć i przekroić na pół. Usunąć wszystkie gniazda nasienne. Dwie połówki papryki pokroić w kostkę. Pozostałe odstawić. Bakłażan umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do momentu aż będą szkliste. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażan. Smażyć pod przykryciem, przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej soczewicę oraz mieloną suszoną paprykę i suszony tymianek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Gotowy farsz nakładać do przygotowanych wcześniej połówek papryki. Na wierzch wysypać sporą ilość tartego parmezanu. Tak przygotowane papryki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 – 25 minut. Smacznego ☺