Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Muszą się one pięknie zeszklić. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy mielonym kuminem i mieloną kolendrą. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kosteczkę papryczki jalapeno. Przyprawiamy również pieprzem cayenne. Całość gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany pęczek świeżej kolendry oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeby nadać chili piękny paprykowy kolor delikatnie rozprowadzamy w nim jogurt naturalny. Musimy cały czas mieszać dodając jogurt, żeby nasze chili się nie zwarzyło.