Darmowa dostawa od 180 zł

Ostre chili z fasolą

Składniki

  • 200 gram fasoli Piękny Jaś tyczny Lestello
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram kukurydzy
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • 3 papryczki jalapeno
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 100 ml jogurty naturalnego gęstego
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Muszą się one pięknie zeszklić. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy mielonym kuminem i mieloną kolendrą. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kosteczkę papryczki jalapeno. Przyprawiamy również pieprzem cayenne. Całość gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany pęczek świeżej kolendry oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeby nadać chili piękny paprykowy kolor delikatnie rozprowadzamy w nim jogurt naturalny. Musimy cały czas mieszać dodając jogurt, żeby nasze chili się nie zwarzyło.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem