OSTRA ZUPA Z GROCHEM
Składniki:
300 gramów żółtego grochu Lestello
1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka kukrkumy
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kumin i kurkukmę lekko podsmażyć przez około 2 minuty, cały czas mieszając w pustym garnku. Następnie wlać oliwę i rozgrzać ją razem z przyprawami. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Pozbawcie ją jednak małych gniazd nasiennych. Muszą się ładnie zeszklić. Dodajcie groch i podsmażcie przez 2 minuty. Całość zalejcie wodą, tak żeby zakryła całkiem ziarna. Gotujcie do momentu, aż groch będzie miękki. Jeśli woda odparuje, dolejcie jej nieco, żeby wyrównać poziom.
Smacznego