Darmowa dostawa od 150 zł

OSTRA ZUPA Z GROCHEM

Składniki:

300 gramów żółtego grochu Lestello

1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kukrkumy
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Groch opłukać i namoczyć przez noc. 
Kumin i kurkukmę lekko podsmażyć przez około 2 minuty, cały czas mieszając w pustym garnku. Następnie wlać oliwę i rozgrzać ją razem z przyprawami. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Pozbawcie ją jednak małych gniazd nasiennych. Muszą się ładnie zeszklić. Dodajcie groch i podsmażcie przez 2 minuty. Całość zalejcie wodą, tak żeby zakryła całkiem ziarna. Gotujcie do momentu, aż groch będzie miękki. Jeśli woda odparuje, dolejcie jej nieco, żeby wyrównać poziom.
Smacznego