Darmowa dostawa od 400 zł

Ostra zupa krem z grochu

Składniki

  • 1 opakowanie grochu łuskanego żółtego Lestello
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 większa papryczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczk mielonej kurkumy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Groch namoczyć przez noc. Następnie opłukać i zacząć gotować w bulionie warzywnym. Cebulę i papryczkę chilli pokroić i podsmażyć przez około 3 minuty na rozgrzanym na patelni oleju. W połowie gotowania grochu dodać do niego podsmażoną cebulę z papryczką chilli. Wymieszać i dodać mielony imbir oraz kurkumę. Wymieszać i włożyć do wywaru 1 gałązkę rozmarynu. Gdy groch będzie już miękki, wyciągnąć rozmaryn i zblednować całość na delikatny krem. Doprawić cynamonem oraz solą i pieprzem według własnego smaku. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem