Darmowa dostawa od 150 zł

Odświeżająca sałatka z ciecierzycą i czerwoną fasolą

Składniki

  • 150 gramów ciecierzycy Lestello
  • 100 gramów czerwonej fasoli Lestello
  • ½ selera naciowego
  • 1 duży pomidor
  • Garść świeżej mięty
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • Sok z połowy limonki
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki pieprzu kolorowego
  • Pół łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania

Ciecierzycę i fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Odcedzić i ostudzić. Seler naciowy drobniutko pokroić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie drobno pokroić. Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, fasolę oraz pokrojonego selera i pomidory. Dodać drobno posiekaną miętę i natkę pietruszki. W szklance wymieszać ze sobą sok z limonki i cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodać suszoną kolendrę i pieprz kolorowy. Wymieszać i dodać do pozostałych składników. Doprawić solą do smaku. Smacznego :)