Odświeżająca sałatka z ciecierzycą i czerwoną fasolą
Składniki
150 gramów ciecierzycy Lestello
100 gramów czerwonej fasoli Lestello
½ selera naciowego
1 duży pomidor
Garść świeżej mięty
Garść świeżej natki pietruszki
Sok z połowy limonki
Sok z połowy cytryny
Pół łyżeczki pieprzu kolorowego
Pół łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Sposób przygotowania
Ciecierzycę i fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. Odcedzić i ostudzić. Seler naciowy drobniutko pokroić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie drobno pokroić. Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, fasolę oraz pokrojonego selera i pomidory. Dodać drobno posiekaną miętę i natkę pietruszki. W szklance wymieszać ze sobą sok z limonki i cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodać suszoną kolendrę i pieprz kolorowy. Wymieszać i dodać do pozostałych składników. Doprawić solą do smaku. Smacznego :)