Nasi goreng

Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu białego długiego Lestello
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
2 jajka
Pół marchewki
2 łyżki zielonego groszku
3 łyżki pędów bambusa z zalewy wodnej
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyzeczka pasty chilli
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić szalotkę z czosnkiem oraz dodać 1 łyżeczkę pasty chilli. Smażyć około 2 minuty. Następnie dodać marchewkę i pędy bambusa. Smażyć razem, cały czas mieszając, przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie wrzucić na patelnię kurczaka i smażyć, aż mięso będzie ugotowane. Dodać ryż, groszek i sos sojowy. Wymieszać i smażyć około 7 minut, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Po tym czasie zdjąć z ognia.
Gdy ryż się smaży na drugiej patelni usmażyć dwa jajka sadzone. Białko powinno się ściąć, jednak żółto powinno zostać płynne.
Ryz wyłożyć na dwa talerze i na górze dania położyć jajko sadzone.
Smacznego