Na słodko czy słono - przepisy na potrawy z kaszy
Jaglana, gryczana, owsiana, jęczmienna - bez względu na to, jaki rodzaj kasz preferujesz, uwzględniając je w swojej diecie, dostarczasz organizmowi sporą dawkę składników odżywczych i witamin. Na słodko, czy słono? Sprawdź, jak przygotować kaszę i dopasuj smak do własnych upodobań
Kasza zazwyczaj kojarzona jest jako dodatek do dania głównego, idealnie komponujący się z mięsem. To jednak nie jedyne zastosowanie tego typu produktu. Ze względu na wiele rodzajów kasz, które różnią się aromatem i delikatnością, idealnie sprawdzają się zarówno w klasycznej, słonej wersji - jako dodatek do obiadu, zupy lub podstawa dania jednogarnkowego, czy sałatki, jak i na słodko, stanowiąc ciekawe urozmaicenie śniadania lub deseru. Poza tym, że kasza jest smaczna i zapewnia uczucie sytości na długo, jest również pełnowartościowym składnikiem. Jakie zalety niesie ze sobą regularne spożywanie kasz?
Zalety kaszy - dlaczego warto ją uwzględniać w swoim jadłospisie
Kasze goszczą w kuchni od lat. Nic w tym dziwnego - zachwycają nie tylko smakiem, ale przede wszystkim składnikami odżywczymi, które zawierają. Jeśli zatem chcesz zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie oraz korzystnie wpłynąć na ogólną kondycję organizmu, regularnie sięgaj po kasze, przygotowując na jej bazie pyszne i sycące dania.
Decydując się na kaszę gryczaną, dostarczamy porcję związków fenolowych, które działają leczniczo - niwelują procesy zapalne, wspomagają leczenie miażdżycy oraz zapobiegają kruchości naczyń włosowatych. Normują również poziom stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienie, wzmacniając naczynia krwionośne.
Kasza jaglana z kolei jest określana jako królowa kasz. Nic w tym dziwnego - zalicza się ją bowiem do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Działa odkwaszająco i antybakteryjnie, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie osób, które borykają się z problemami układu pokarmowego. Usprawnia trawienie, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco - jest zatem idealnym produktem do spożywania zimą, kiedy jesteśmy narażeni na działanie niskich temperatur. Za sprawą wysokiej zawartości witamin z grupy B działa korzystnie na układ nerwowy, usprawniając pracę mózgu, poprawiając nastrój i pomagając zwalczyć objawy depresji. To również źródło krzemu, który działa wzmacniająco na włosy, paznokcie i skórę, opóźniając proces jej starzenia.
Jednym z bardziej popularnych gatunków kaszy jest kasza owsiana - źródło witaminy B i E oraz potasu, magnezu, cynku, wapnia i żelaza. Regularne spożywanie tego produktu wzmacnia oczy, układ nerwowy i krwionośny, chroniąc przed anemią. Kasza owsiana pozytywnie wpływa również na pracę nerek, mięśni oraz serca.
Godna uwagi jest również kasza jęczmienna - podobnie, jak kasza jaglana, jest zaliczana do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Wszystko ze względu na to, że jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, reguluje pracę mózgu i układu nerwowego, wzmacnia odporność organizmu, a nawet pomaga w przypadku problemów z płodnością. Kasza jęczmienna zwalcza też wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się komórek i chroniąc przed rozwojem choroby nowotworowej. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i potasu wzmacnia mięśnie, redukując ich napięcie, pozytywnie wpływa na koncentrację i reguluje ciśnienie krwi. Cynk z kolei usprawnia pracę tarczycy, korzystnie wpływając na ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci. Spora dawka wapnia i manganu natomiast chroni przed osteoporozą. Podobnie, jak pozostałe kasze, to też świetne źródło błonnika, który syci na długo, równocześnie usprawniając pracę układu pokarmowego.
Jak widać, kasza to skarbnica zdrowia - bez względu na to, na który rodzaj się zdecydujemy, nasz organizm zyska, wzmacniając się. Jak zatem przygotować kaszę, aby zachwyciła smakiem?
Placuszki z kaszy jaglanej
Składniki:
- ok. pół szklanki ugotowanej już kaszy jaglanej
- ok. pół szklanki mleka (może być roślinne)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 50 g twarogu chudego
- 1 średniej wielkości jabłko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kaszę łączymy z mlekiem, mąką, jajkami, twarogiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Ponownie miksujemy. Porcję powstałej masy nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (może być kokosowy). Smażymy, aż placuszki nabiorą złocistego koloru. Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- szpinak
- ½ cukinii
- 1 jajko
- bułka tarta lub rozdrobnione płatki owsiane
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, imbir, ulubione zioła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, gdy ostygnie, dodajemy do mięsa, startej na tarce marchewki i odsączonej z nadmiaru soku cukinii. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony szpinak (jeśli wybieramy szpinak mrożony, wcześniej należy przygotować go na patelni z odrobiną czosnku i soli). Do powstałej masy dodajemy jajko i przyprawy, wyrabiamy aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie formujemy małe kotleciki, delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej lub płatkach i smażymy na oleju (może być kokosowy) aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kasza to źródło wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, dlatego warto uwzględniać ją w diecie, przygotowując zarówno klasyczne dania na słono, jak i słodko. Powyższe przepisy są świetnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wprowadzić do menu zdrowe składniki, uzupełniając dietę swoją i bliskich o składniki mineralne i witaminy.