Kaszę gryczaną zmielić w młynku do kawy. Musi powstać jednolita mączka gryczana. Tak przygotowaną kaszę należy przesiać do miski. Dodać cukier, sodę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do suchych składników dodać mleko i zacząć powoli miksować. Po około minucie dodać jajka i zwiększyć obroty miksowania. Stopniowo dodawać olej. Miksować jeszcze przez około 5 minut. Jeżyny umyć i wsypać do ciasta. Delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do ciasta. Przełożyć do foremek na babeczki/muffiny. Foremki powinny być wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Wlewamy ciasto do około 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.