Darmowa dostawa od 150 zł

Muffiny z ekspandowaną gryką i owocami (12szt)

200 g mąki pszennej

50 g mąki gryczanej

1 szklanka ekspandowanej gryki Lestello

3/4 szkl. cukru

1 jajko

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

maliny i borówki amerykańskie

W jednej misce wymieszaj suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i grykę. Dwie łyżki gryki zostaw do późniejszego posypania muffinek. W osobnej misce połącz mokre składniki: jajko, mleko i olej. Dodaj je następnie do suchych, krótko mieszając. Ciasto nałóż do papilotek, jego wierzch posyp ekspandowaną gryką, następnie ułóż maliny i borówki amerykańskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.