Muffiny bananowe z orzechami na mące z grochu
Składniki
- Półtorej szklanki grochu żółtego Lestello
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 3⁄4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
- 2 dojrzałe banany
- 3⁄4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Groch zmielić na mąkę w młynku do kawy. Następnie wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać poszatkowane orzechy i wymieszać. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Dodać jajko, cukier oraz olej. Całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie należy połączyć obydwie masy i dodać sok z cytryny. Wymieszać całość łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut. Smacznego ☺