Darmowa dostawa od 400 zł

Miodownik z kaszą manną

Składniki

  • Ciasto:
  • 7 dag margaryny
  • 7 dag miodu wielokwiatowego (lub innego)
  • 4 łyżki śmietany (kwaśnej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • Mąki tyle, żeby się zagniotło. (ok. 2 szklanek)
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 8 łyżek kaszy manny Lestello
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • olejek cytrynowy
  • kwasek cytrynowy.
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć lekkie ciasto. Podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i upiecz osobno. Około 15 minut w 180 st.C. Mannę ugotuj na mleku i wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce ugotowanej i wystudzonej kaszy manny. Na koniec dodaj olejek cytrynowy i szczyptę kwasku cytrynowego dla zaostrzenia smaku. Upieczone placki ciasta posmaruj dżemem i przełóż masą z manny. Lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem