Darmowa dostawa od 180 zł

Mini tarty jaglane z nadzieniem z bananów

Składniki

  • Ciasto:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej Lestello
  • 60 gramów masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie:
  • 2 banany
  • ½ cytryny
  • 1 żółtko
  • 200 gramów serka homogenizowanego
  • 100 gramów serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  

Sposób przygotowania

Ciasto: Kaszę jaglaną należy zmielić na mączkę w młynku do kawy. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Mąkę i mąkę z kaszy jaglanej wymieszać razem. Dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na formy do mini tart. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć każdą foremkę np. fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Nadzienie: Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z żółtkiem i cukrem. Dodać sok z cytryny i startą z niej skórkę oraz serek homogenizowany i mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i wymieszać. Dodać do masy i wymieszać. Na ostudzone, upieczone spody mini tart wylać masę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem