Mini tarty jaglane z nadzieniem z bananów
Składniki
- Ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej Lestello
- 60 gramów masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 banany
- ½ cytryny
- 1 żółtko
- 200 gramów serka homogenizowanego
- 100 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
Ciasto: Kaszę jaglaną należy zmielić na mączkę w młynku do kawy. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Mąkę i mąkę z kaszy jaglanej wymieszać razem. Dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na formy do mini tart. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć każdą foremkę np. fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Nadzienie: Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z żółtkiem i cukrem. Dodać sok z cytryny i startą z niej skórkę oraz serek homogenizowany i mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i wymieszać. Dodać do masy i wymieszać. Na ostudzone, upieczone spody mini tart wylać masę i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.