Malinowy mus z kaszy manny
Składniki:
2 szklanki malin
2 szklanki mleka 2%
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Maliny umyj i zblenduj na jednolitą masę. Następnie przetrzyj je przez sitko, aby usunąć nasiona. Odstaw do lodówki.
Mleko wlej do rondelka i zagotuj wraz z cukrem waniliowym. Wsypa kaszę mannę i gotuj do miękkości przez około 10 – 15 minut. Ostudź masę.
Białko z jajka ubij na sztywną pianę. Żółtko utrzyj z cukrem.
W szklance rozpuść łyżkę żelatyny w 3 łyżkach gorącej wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Do ostudzonej kaszy dodaj kolejno maliny, utarte z cukrem żółtko, ubite białko i żelatynę. Całość zmiksuj i przełóż do kwadratowego naczynia. Wstaw na noc do lodówki.
Podawaj pokrojone w kostkę z odrobiną kwaśnej śmietany.