Darmowa dostawa od 150 zł

Malinowy mus z kaszy manny

Składniki:

2 szklanki malin

2 szklanki mleka 2%

8 łyżek kaszy manny Lestello

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka żelatyny

3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Maliny umyj i zblenduj na jednolitą masę. Następnie przetrzyj je przez sitko, aby usunąć nasiona. Odstaw do lodówki.

Mleko wlej do rondelka i zagotuj wraz z cukrem waniliowym. Wsypa kaszę mannę i gotuj do miękkości przez około 10 – 15 minut. Ostudź masę.

Białko z jajka ubij na sztywną pianę. Żółtko utrzyj z cukrem.

W szklance rozpuść łyżkę żelatyny w 3 łyżkach gorącej wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Do ostudzonej kaszy dodaj kolejno maliny, utarte z cukrem żółtko, ubite białko i żelatynę. Całość zmiksuj i przełóż do kwadratowego naczynia. Wstaw na noc do lodówki.

Podawaj pokrojone w kostkę z odrobiną kwaśnej śmietany.