MAKOWIEC ROLOWANY NA CIEŚCIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY
Składniki
- 3 szklanki zmielonej w młynku do kawy ciecierzycy Lestello
- 180 ml mleka
- 150 gramów masła
- 6 żółtek
- 21 gramów suchych drożdży
- 6 łyżek cukru
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu
- Ziarna z 1 laski wanilii
2 opakowania gotowej masy makowej
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać z mąką z ciecierzycy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Z gotowego ciasta uformować kulkę i przełożyć do miski. Zakryć i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt i na środku wyłożyć masę makową. Zawinąć jak roladę. Tak przygotowane ciasta, obłożyć papierem do pieczenia i położyć na blasze. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 – 40 minut.
Smacznego :)