Darmowa dostawa od 150 zł

MAKOWIEC ROLOWANY NA CIEŚCIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Składniki

  • 3 szklanki zmielonej w młynku do kawy ciecierzycy Lestello
  • 180 ml mleka
  • 150 gramów masła
  • 6 żółtek
  • 21 gramów suchych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Ziarna z 1 laski wanilii

2 opakowania gotowej masy makowej

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z mąką z ciecierzycy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Z gotowego ciasta uformować kulkę i przełożyć do miski. Zakryć i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. 
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt i na środku wyłożyć masę makową. Zawinąć jak roladę. Tak przygotowane ciasta, obłożyć papierem do pieczenia i położyć na blasze. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 – 40 minut. 
Smacznego :)