Darmowa dostawa od 400 zł

Makaron z sosem pomidorowym, fasolą i parmezanem

Składniki

  • Szklanka białej fasoli Lestello
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Tarty parmezan
  • 2 szklanki makaronu typu kolanka 

Sposób przygotowania

Fasolę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno posiekaną w kosteczkę cebulę. Smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i przesmażyć całość około 2 minuty. Gdy cebula i czosnek się przesmażą, dodać pomidory z puszki i ugotowaną wcześniej fasolę. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Sos musi się odparować. Makaron ugotować według instrukcji producenta, a następnie przełożyć do ugotowanego sosu. Wymieszać całość i wyłożyć na talerz. Przed podaniem posypać sowicie tartym parmezanem. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem