Darmowa dostawa od 150 zł

Lekki deser ryżowy z chia

Składniki (6 porcji):

Półtorej szklanki ryżu Lestello

2 łyżki nasion chia

1 opakowanie ciasteczek owsianych bez cukru

2 łyżki marmolady z czarnych porzeczek

Pół szklanki mleka ryżowego

1 szklanka jogurtu typu greckiego 0%

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ryż ugotujcie na sypko.

Nasiona chia namoczcie w mleku ryżowym. Następnie połączcie z ryżem i jogurtem greckim.

Ciasteczka zblendujcie i dodajcie do nich miód. Wymieszajcie.

Ustawcie na talerzykach obręcze cukiernicze na babeczki i na dno każdej wyłóżcie masę z ciasteczek. Następnie dodajcie warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na wierzch połóżcie masę ryżową z chia. Całość posypcie lekko nasionami chia i udekorujcie np. plasterkiem kiwi. Wstawcie do lodówki na około 3 h. Po tym czasie deser jest gotowy.

Smacznego :)