Lekki deser ryżowy z chia
Składniki (6 porcji):
Półtorej szklanki ryżu Lestello
2 łyżki nasion chia
1 opakowanie ciasteczek owsianych bez cukru
2 łyżki marmolady z czarnych porzeczek
Pół szklanki mleka ryżowego
1 szklanka jogurtu typu greckiego 0%
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ryż ugotujcie na sypko.
Nasiona chia namoczcie w mleku ryżowym. Następnie połączcie z ryżem i jogurtem greckim.
Ciasteczka zblendujcie i dodajcie do nich miód. Wymieszajcie.
Ustawcie na talerzykach obręcze cukiernicze na babeczki i na dno każdej wyłóżcie masę z ciasteczek. Następnie dodajcie warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na wierzch połóżcie masę ryżową z chia. Całość posypcie lekko nasionami chia i udekorujcie np. plasterkiem kiwi. Wstawcie do lodówki na około 3 h. Po tym czasie deser jest gotowy.
Smacznego :)