Lekka sałatka z zielona soczewicą i jajkiem
Składniki
- 1 szklanka zielonej soczewicy Lestello
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- Garść rukoli
- Oliwa z oliwek
- Sól czosnkowa
- Świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
Jajka ugotować na twardo. Cebulę pokroić w pióra. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Na talerz wyłożyć kilka łyżek ugotowanej i ostudzonej soczewicy. Na nią rozłożyć trochę cebuli i papryki. Następnie położyć rukolę. Całość polać 1 łyżką oliwy z oliwek. Na wierzch położyć, ugotowane na twardo i przekrojone na pół, jajko. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z podanego przepisu wyjdą dwa, pełne smaku i aromatu talerze sałatki. Smacznego ☺