Lekka sałatka z ryżem, pomarańczą, orzechami i kremowym serkiem
Składniki
200 gramów ryżu białego długiego Lestello
Pół szklanki orzechów włoskich
Kilka listków sałaty
1 pomarańcza
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Szczypta mielonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Musi być on sypki. Następnie ostudzić. Pomarańczę obrać i pokroić w drobne pół księżyce. Jednocześnie porwać sałatę na drobne kawałki. Nie używac noża, gdyż wtedy sałata zgorzknieje. Orzechy delikatnie przesiekać. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę, następnie dodać go do serka. Doprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wymieszać. Na talerzu przemieszać ryż z sałatą i orzechami. Na wierzch wyłożyć pokrojoną pomarańczę. Na całość wyłożyć w formie kuleczek przygotowany na wytrawnie serek. Smacznego.