Darmowa dostawa od 400 zł

Kuskus z papryką i orientalnymi przyprawami

Składniki

  • 300 gram kuskusu Lestello
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 2 kawałki suszonego galangalu
  • Kilka listków trawy cytrynowej
  • Pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Zagotuj około 1,5 litra wody. Następnie przelej ją do miski i delikatnie posól. Wsyp kuskus i przykryj miskę. Zostaw całość na 5 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody, a kuskus delikatnie rozdrobnij widelcem. Zieloną i czerwoną paprykę pokrój, pozbywając się gniazd nasiennych na bardzo drobną kosteczkę. Tak samo zrób z cebulą i papryczką chili. Na patelni rozgrzej oliwę z pestek winogron. Następnie wrzuć cebulę i smaż ją do momentu, kiedy zrobi się lekko szklista. Teraz dorzuć pokrojone papryki wraz z papryczką chili. Dodaj 2 kawałki suszonego galangalu i trawę cytrynową. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz curry, kurkumę i cynamon. Wymieszaj i znowu duś pod przykryciem około 4 minut. Przygotowane warzywa przerzuć do wcześniej zrobionego kuskus. Wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem