Kuskus z papryką i orientalnymi przyprawami
Składniki
- 300 gram kuskusu Lestello
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki kurkumy
- 2 kawałki suszonego galangalu
- Kilka listków trawy cytrynowej
- Pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zagotuj około 1,5 litra wody. Następnie przelej ją do miski i delikatnie posól. Wsyp kuskus i przykryj miskę. Zostaw całość na 5 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody, a kuskus delikatnie rozdrobnij widelcem. Zieloną i czerwoną paprykę pokrój, pozbywając się gniazd nasiennych na bardzo drobną kosteczkę. Tak samo zrób z cebulą i papryczką chili. Na patelni rozgrzej oliwę z pestek winogron. Następnie wrzuć cebulę i smaż ją do momentu, kiedy zrobi się lekko szklista. Teraz dorzuć pokrojone papryki wraz z papryczką chili. Dodaj 2 kawałki suszonego galangalu i trawę cytrynową. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz curry, kurkumę i cynamon. Wymieszaj i znowu duś pod przykryciem około 4 minut. Przygotowane warzywa przerzuć do wcześniej zrobionego kuskus. Wymieszaj całość i dopraw do smaku solą i pieprzem.