Darmowa dostawa od 150 zł

Kurczak dukkah z kasza gryczaną i warzywami

Składniki

  • 100 gram kaszy gryczanej białej Lestello
  • 6 brukselek
  • 50 gram jarmużu
  • 6 różyczek brokułu
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 gram piersi z kurczaka
  • 35 gram orzechów nerkowca
  • 35 gram pistacji
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Brukselkę przekroić na połowę, jarmuż umyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć brukselkę, jarmuż oraz brokuły. Jogurt grecki wymieszać z miętą i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć i pokroić w paski. Każdy lekko posmarować oliwą z oliwek. Orzechy nerkowca, pistacje, kolendrę, kumin, sezam i sól utłuc w moździerzu. Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek kurczaka. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, warzywa i sos z jogurtu. Na górę kaszy położyć usmażonego kurczaka. Smacznego :)