Darmowa dostawa od 150 zł

Kuchnie świata – ohagi

Składniki:

200 gramów ryżu białego Lestello

200 gramów czerwonej fasoli Azuki

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżka sezamu

Fasolę czerwoną zalejcie 3 szklankami wody i namaczajcie przez minimum 3 godziny. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania dodajcie do niej cukier brązowy, ocet ryżowy, sos sojowy i wymieszajcie. Ugotowaną fasolę odcedźcie.

Na rozgrzaną patelnie wrzućcie sezam i smażcie przez około 1 minutę. Następnie przełóżcie go do ugotowanej fasoli.

Ryż ugotujcie na sypko i odparujcie. Dodajcie do ugotowanej fasoli i wszystko razem utłuczcie ubijaczką do ziemniaków. Z tak przygotowanej masy formujcie kulki. Możecie je obsypać sezamem.

Smacznego ☺