Kuchnie świata – ohagi
Składniki:
200 gramów ryżu białego Lestello
200 gramów czerwonej fasoli Azuki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka sezamu
Fasolę czerwoną zalejcie 3 szklankami wody i namaczajcie przez minimum 3 godziny. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach od rozpoczęcia gotowania dodajcie do niej cukier brązowy, ocet ryżowy, sos sojowy i wymieszajcie. Ugotowaną fasolę odcedźcie.
Na rozgrzaną patelnie wrzućcie sezam i smażcie przez około 1 minutę. Następnie przełóżcie go do ugotowanej fasoli.
Ryż ugotujcie na sypko i odparujcie. Dodajcie do ugotowanej fasoli i wszystko razem utłuczcie ubijaczką do ziemniaków. Z tak przygotowanej masy formujcie kulki. Możecie je obsypać sezamem.
Smacznego ☺