Darmowa dostawa od 150 zł

Kuchnie świata – mercimek koftesi

Składniki:

1,5 szklanki kuskusu Lestello

2 szklanki czerwonej soczewicy Lestello

4 szklanki wody

Łyżeczka soli

Łyżeczka mielonej ostrej papryki

Pęczek szczypiorku

Pęczek pietruszki

Łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

cebula

Przygotowanie:

Soczewicę należy przepłukać i zacząć gotować w 4 szklankach wody. Gdy będzie miękka, należy wrzucić kuskus, wymieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Odstawić całość na 15 minut.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażmy na oleju. Gdy się nam zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze około 4 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól oraz mieloną ostrą paprykę.

Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulę z koncentratem dodajemy

do ostudzonej soczewicy z kuskusem, dodajemy zieleninę i mieszamy. Z powstałej masy formujemy drobne kotleciki. Można do tego użyć dwóch łyżek i formować jak kluski kładzione.

Smacznego ☺