Kuchnie świata – mercimek koftesi
Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy Lestello
4 szklanki wody
Łyżeczka soli
Łyżeczka mielonej ostrej papryki
Pęczek szczypiorku
Pęczek pietruszki
Łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
cebula
Przygotowanie:Soczewicę należy przepłukać i zacząć gotować w 4 szklankach wody. Gdy będzie miękka, należy wrzucić kuskus, wymieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Odstawić całość na 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażmy na oleju. Gdy się nam zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze około 4 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól oraz mieloną ostrą paprykę.
Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulę z koncentratem dodajemy
do ostudzonej soczewicy z kuskusem, dodajemy zieleninę i mieszamy. Z powstałej masy formujemy drobne kotleciki. Można do tego użyć dwóch łyżek i formować jak kluski kładzione.
Smacznego ☺