Kuchnie świata – danie z kaszy jaglanej, grzybów i boczku
Składniki:
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej Lestello
400 gram boczku
250 gram świeżych borowików
Pęczek koperku
Sok z 1 cytryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
Olej do smażenia
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Przygotowanie:Boczek pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak samo zróbcie z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie około 4 minut i dodajcie boczek. Całość trzymajcie na patelni do momentu, aż boczek ładnie się podsmaży. Musi być rumiany i chrupiący.
Na koniec dodajcie pokrojone borowiki i smażcie całość jeszcze przez około 6 minut. Koniecznie pod przykrycie. Grzyby muszą się poddusić.
Koperek drobno poszatkujcie i wrzućcie do miski z ugotowaną kasza jaglana. Przełóżcie do miski usmażony z cebulą, czosnkiem i grzybami boczek. Doprawcie solą, pieprzem i dodajcie dwie łyżki miękkiego masła. Wymieszajcie tak, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Smacznego