Darmowa dostawa od 150 zł

Kuchnie świata – danie z kaszy jaglanej, grzybów i boczku

Składniki:

2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej Lestello

400 gram boczku

250 gram świeżych borowików

Pęczek koperku

Sok z 1 cytryny

1 cebula

1 ząbek czosnku

Olej do smażenia

2 łyżki masła

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Boczek pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak samo zróbcie z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie około 4 minut i dodajcie boczek. Całość trzymajcie na patelni do momentu, aż boczek ładnie się podsmaży. Musi być rumiany i chrupiący.

Na koniec dodajcie pokrojone borowiki i smażcie całość jeszcze przez około 6 minut. Koniecznie pod przykrycie. Grzyby muszą się poddusić.

Koperek drobno poszatkujcie i wrzućcie do miski z ugotowaną kasza jaglana. Przełóżcie do miski usmażony z cebulą, czosnkiem i grzybami boczek. Doprawcie solą, pieprzem i dodajcie dwie łyżki miękkiego masła. Wymieszajcie tak, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły.

Smacznego