Kuchnie świata – chana masala
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
1 mała papryka
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mieszanki garam masala
1 puszka pomidorów w kostce
2 szklanki ciecierzycy Lestello
Sok z 1 limonki
Cukier, sól, pieprz
Olej ryżowy
Przygotowanie:Ciecierzycę należy ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu producenta.
Do garnka wlejcie 3 łyżki oleju ryżowego. Wrzućcie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zeszklijcie ją. Dodajcie imbir, czosnek, chilli i kmin. Cały czas mieszając, smażcie przez około 3 minuty. Dodajcie roztartą w moździerzu kolendrę, paprykę, kurkumę i garam masalę. Wymieszajcie i smażcie przez kolejne 3 minuty. Na tym etapie pilnujcie mocno, żeby nie przypalić przypraw.
Po tym czasie dodajcie pomidory z puszki i dolejcie pół szklanki wody. Wrzućcie również odsączoną ciecierzycę i gotujcie wszystko pod przykryciem przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszajcie. Na koniec doprawcie wszystko solą, pieprzem i cukrem do smaku i wlejcie sok wyciśnięty z limonki. Wymieszajcie – gotowe.
Smacznego ☺