Darmowa dostawa od 150 zł

Kuchnie świata – chana masala

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru

1 mała papryka

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mieszanki garam masala

1 puszka pomidorów w kostce

2 szklanki ciecierzycy Lestello

Sok z 1 limonki

Cukier, sól, pieprz

Olej ryżowy

Przygotowanie:

Ciecierzycę należy ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu producenta.

Do garnka wlejcie 3 łyżki oleju ryżowego. Wrzućcie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zeszklijcie ją. Dodajcie imbir, czosnek, chilli i kmin. Cały czas mieszając, smażcie przez około 3 minuty. Dodajcie roztartą w moździerzu kolendrę, paprykę, kurkumę i garam masalę. Wymieszajcie i smażcie przez kolejne 3 minuty. Na tym etapie pilnujcie mocno, żeby nie przypalić przypraw.

Po tym czasie dodajcie pomidory z puszki i dolejcie pół szklanki wody. Wrzućcie również odsączoną ciecierzycę i gotujcie wszystko pod przykryciem przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszajcie. Na koniec doprawcie wszystko solą, pieprzem i cukrem do smaku i wlejcie sok wyciśnięty z limonki. Wymieszajcie – gotowe.

Smacznego ☺