Darmowa dostawa od 150 zł

Kuchnia hiszpańska Garbanzos Guisados

Garbanzos Guisados czyli przepis na hiszpańską duszoną ciecierzycę ! 

Do przygotowania naszego hiszpańskiego dania będziemy potrzebować:

✅ 500g ciecierzycy
✅ 1 cebula
✅ 1 pomidor
✅ 50 ml oliwy z oliwek
✅ 1 łyżka słodkiej papryki
✅ 1 Czerwona papryka
✅ 1 Zielona papryka
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 1 pęczek szczypiorku
✅ 1 marchew

Sposób przygotowania 👩‍🍳👨‍🍳

1.Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w zimnej wodzie, tak aby woda była ok. 7 cm nad poziomem ciecierzycy.
2. Następonego dnia zagotuj całość i dodaj szczyptę soli. Gotuj do uzyskania miękkości przez ok. 2 godziny.
3. W garnku rozgrzej oliwe i dodaj posiekany czosnek.
4. Dodaj słodką paprykę i trochę wody.
5. W garnku podsmaż cebulę i dodaj czerwoną oraz zieloną paprykę. Mieszaj i podgrzewaj całość przez ok. 10 min .
6. Dodaj posiekanego pomidora i marchew.
7. Dolej 450 ml wody, dodaj sól i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
8. Odsącz i dodaj ciecierzyce, całość gotuj przez dodatkowe 5 minut.
9. Posiekaj szczypiorek i dodaj na wierzchu.

Rezultatem jest pyszny wegetariański gulasz, który dostarcza energii, witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych. 🌱💪

Smacznego 💚