Darmowa dostawa od 400 zł

Kruche świąteczne ciasteczka

Składniki:

4 szklanki ciecierzycy Lestello

120 gramów masła

4 łyżeczki cukru waniliowego

60 gramów drobnego cukru

2 żółtka

Szczypta soli

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy. Powinny z niej wyjść dokładnie 2 szklanki mąki. Jeśli będzie za mało, zmielcie trochę więcej ciecierzycy.

Do mąki dodajcie masło, cukier i cukier waniliowy oraz 2 żółtka. Zagniećcie ciasto. Jeśli będzie się bardzo kruszyć, dodajcie więcej masła i ponownie zagniećcie.

Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie mniejsze kawałki i rozwałkowujcie na grubość około 4 mm. Wycinajcie świąteczne wzory.

Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 12 minut.

Smacznego ;)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem