Kruche świąteczne ciasteczka
Składniki:
4 szklanki ciecierzycy Lestello
120 gramów masła
4 łyżeczki cukru waniliowego
60 gramów drobnego cukru
2 żółtka
Szczypta soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy. Powinny z niej wyjść dokładnie 2 szklanki mąki. Jeśli będzie za mało, zmielcie trochę więcej ciecierzycy.
Do mąki dodajcie masło, cukier i cukier waniliowy oraz 2 żółtka. Zagniećcie ciasto. Jeśli będzie się bardzo kruszyć, dodajcie więcej masła i ponownie zagniećcie.
Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie mniejsze kawałki i rozwałkowujcie na grubość około 4 mm. Wycinajcie świąteczne wzory.
Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 12 minut.
Smacznego ;)