Kruche ciasteczka z mąki grochowej
Składniki
- 350 gramów grochu Lestello
- 200 gramów masła
- 80 gramów cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryn
Sposób przygotowania
Groch mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy. Powstała mąka zachowa się jak krupczatka i nada ciasteczkom idealną kruchość. Masło kroimy na małe kwadraciki. Zasypujemy je mąką i cukrem pudrem. Białka oddzielamy od żółtek i dodajemy je do miski. Dolewamy łyżkę soku z cytryny i porządnie ręką wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki muszą się idealnie połączyć. Gotowe ciasto wkładamy od lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy ciasto na dwie części i każdą osobno wałkujemy. Wykrawamy naszymi ulubionymi foremkami świąteczne kształty. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.