Krewetki w kremowym paprykowym sosie z ryżem
Składniki
- 1 opakowanie ryżu białego długiego Lestello
- 300 gram krewetek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- Puszka pomidorów krojonych w zalewie
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- Szczypta cynamonu
- Pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną paprykę. Po około 3 minutach dodać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać krewetki, kurkumę, curry i mieloną słodką paprykę. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Warto co minutę wymieszać danie w trakcie gotowania. Gotowy sos zdjąć z ognia i doprawić szczyptą cynamonu, sola, pieprzem i natka pietruszki. Wymieszać. Podawać z ryżem. Można wymieszać lub podać sos obok ryżu. Smacznego ☺