Darmowa dostawa od 180 zł

Krewetki w kremowym paprykowym sosie z ryżem

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu białego długiego Lestello
  • 300 gram krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Szczypta cynamonu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Paprykę czerwoną i żółtą pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną paprykę. Po około 3 minutach dodać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać krewetki, kurkumę, curry i mieloną słodką paprykę. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Warto co minutę wymieszać danie w trakcie gotowania. Gotowy sos zdjąć z ognia i doprawić szczyptą cynamonu, sola, pieprzem i natka pietruszki. Wymieszać. Podawać z ryżem. Można wymieszać lub podać sos obok ryżu. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem