Krążki cukinii faszerowane kaszą gryczaną białą z pomidorami
Składniki
- 200 gramów kaszy gryczanej białej Lestello
- 1 mała cebula
- 2 cukinie
- 3 pomidory
- Pęczek koperku
- 1 łyżeczka słodkiego mielonej papryki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, według instrukcji na opakowaniu producenta. Cukinię umyć i pokroić na grube plastry. Następnie każdy z plastrów wydrążyć a miąższ bardzo drobniutko posiekać. Krążki cukinii podpiec na patelni grillowej.
Pomidory sparzyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zeszklić na oleju i dodać pomidory i miąższ z cukinii. Całość smażyć około 3 minut. Po tym czasie wymieszać zawartość patelni z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodać słodką mieloną paprykę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać grillowane krążki cukinii. Na wierzchu położyć plasterki pomidorów. Smacznego ☺