Darmowa dostawa od 150 zł

Kotlety z rzepy i ryżu

Składniki

  • 200 gram ryżu białego Lestello
  • 1 duża biała rzepa
  • 1 cebula
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka zmielonej soli morskiej ziołowej
  • 1 łyżka pieprzu białego
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie należy go porządnie ostudzić. Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pietruszkę drobno kroimy. Na oleju podsmażamy cebulkę i pod sam koniec, dosłownie na minutę wrzucamy i podsmażamy pietruszkę.

Startą rzepę i podsmażoną cebulę z pietruszką dodajemy do ryżu. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy. Teraz wyrabiamy masę i formujemy kotlety. Smażymy na patelni z olejem rzepakowym, aż będą pięknie rumiane.