Kotlety z rzepy i ryżu
Składniki
- 200 gram ryżu białego Lestello
- 1 duża biała rzepa
- 1 cebula
- połowa pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka zmielonej soli morskiej ziołowej
- 1 łyżka pieprzu białego
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie należy go porządnie ostudzić. Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pietruszkę drobno kroimy. Na oleju podsmażamy cebulkę i pod sam koniec, dosłownie na minutę wrzucamy i podsmażamy pietruszkę.
Startą rzepę i podsmażoną cebulę z pietruszką dodajemy do ryżu. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą. Solimy i pieprzymy. Teraz wyrabiamy masę i formujemy kotlety. Smażymy na patelni z olejem rzepakowym, aż będą pięknie rumiane.