Darmowa dostawa od 180 zł

Kotlety z czerwonej soczewicy

Składniki

  • 1 opakowanie czerwonej soczewicy Lestello
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania

Soczewicę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Soczewicę, ziemniaki i marchewkę zblendować na jednolitą masę. Wbić dwa jajka oraz dodać natkę pietruszki, oregano i wędzoną paprykę. Doprawić do smaku sola i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Z gotowej masy formować kotlety, które najpierw obtoczyć w pozostałych 2 rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25-30 min.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem