Darmowa dostawa od 400 zł

Kotlety z czerwonej fasoli do burgerów

Składniki

  • 1 opakowanie czerwonej fasoli Lestello
  • 2 czerwone cebule
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżka mielonego cząbru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i przepłukać. Wlać świeżą wodę i gotować do miękkości. Ostudzić po ugotowaniu. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu wrzucić do ostudzonej fasoli. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do fasoli z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.
Dodać mielony cząber, mieloną słodką paprykę oraz mąkę kukurydzianą. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Musi być lepkie, jednak powinno odchodzić od dłoni. Z gotowego ciasta formować kotlety i spłaszczać je od góry i dołu. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem