Kotlety z czerwonej fasoli do burgerów
Składniki
- 1 opakowanie czerwonej fasoli Lestello
- 2 czerwone cebule
- Pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżka mielonego cząbru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i przepłukać. Wlać świeżą wodę i gotować do miękkości. Ostudzić po ugotowaniu. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu wrzucić do ostudzonej fasoli. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do fasoli z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.
Dodać mielony cząber, mieloną słodką paprykę oraz mąkę kukurydzianą. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Musi być lepkie, jednak powinno odchodzić od dłoni. Z gotowego ciasta formować kotlety i spłaszczać je od góry i dołu. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ☺