Kotleciki z bązowego ryżu, fasoli i orzechów
Składniki
- 400 gram brązowego ryżu Lestello
- 150 gram fasoli drobnej Lestello
- 100 gram orzechów włoskich
- 1 jajko
- Szczypta słodkiej zmielonej suszonej papryki
- Szczypta suszony zmielonych pomidorów
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Fasolę przepłucz i zostaw na noc w garnku z wodą do namoczenia. Następnego dnia odcedź ją i ugotuj do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Orzechy włoskie drobno pokrój i wrzuć do misy blendera razem z ugotowanymi i ostudzonymi ryżem i fasolą. Całość zblenduj na jednolitą masę i przełóż do miski. Dodaj jedno jajko oraz mieloną suszoną papryki i mielone suszone pomidory. Zacznij ręką wyrabiać masę, aż do połączenia się wszystkich składników. Dopraw również według własnego smaku solą i pieprzem. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, zacznij formować z niej spłaszczone talarki. Całość smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Każda ze stron musi mieć piękny złocisty kolor.