Darmowa dostawa od 400 zł

Kotleciki z bązowego ryżu, fasoli i orzechów

Składniki

  • 400 gram brązowego ryżu Lestello
  • 150 gram fasoli drobnej Lestello
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • Szczypta słodkiej zmielonej suszonej papryki
  • Szczypta suszony zmielonych pomidorów
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Fasolę przepłucz i zostaw na noc w garnku z wodą do namoczenia. Następnego dnia odcedź ją i ugotuj do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Orzechy włoskie drobno pokrój i wrzuć do misy blendera razem z ugotowanymi i ostudzonymi ryżem i fasolą. Całość zblenduj na jednolitą masę i przełóż do miski. Dodaj jedno jajko oraz mieloną suszoną papryki i mielone suszone pomidory. Zacznij ręką wyrabiać masę, aż do połączenia się wszystkich składników. Dopraw również według własnego smaku solą i pieprzem. Gdy masa będzie już gładka i jednolita, zacznij formować z niej spłaszczone talarki. Całość smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Każda ze stron musi mieć piękny złocisty kolor.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem