Darmowa dostawa od 150 zł

Kolorowy hummus dobry na każda okazję

Hummus wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, nazwa pasty z ciecierzycy znanej na całym świecie pochodzi z języka arabskiego i oznacza dosłownie ,,ciecierzyca''. Debata o pochodzeniu hummusu prowadzona jest przez wieki, najwcześniejsza zmianka o paście pochodzi z Egiptu w XIII wieku. Hummus popularny jest w Grecji ale również w krajach bliskowschodnich takich jak Jordania, Tunezja, Liban i Izrael. Partnerstwa handlowe tych krajów spowodowały mocne podobieństwa kulinarne. Wiele państw przypisuje sobie zasługę wynalezienia hummusu, ale nie odnaleziono jeszcze niepodważalnego dowodu na pochodzenie pasty z ciecierzycy. 

Aspekt historyczny hummusu jest bardzo złożony i zawiły w przeciwieństwie do jego składu. Popularna pasta z ciecierzycy jest bardzo łatwa w przyrządzeniu dodatkowo jest bogata w nisko nasycone tłuszcze, błonnik, białko oraz węglowodany złożone, które zapewniają uczucie sytości. 

Tradycyjny kolor i wygląd hummusu zna każdy, dlatego warto zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym. O to trzy przepisy na kolorowy hummus.

🔴 Czerwony hummus 🔴
Skład:
✅ 150g ciecierzycy BIO Lestello
✅ 1 duży burak 
✅ 3 ząbki czosnku 
✅ 5 łyżek sezamu 
✅ 4 łyżki oliwy z oliwek
✅ sok z połowy cytryny 
Sposób przygotowania 👩‍🍳👨‍🍳
1. Zalej ciecierzyce wodą i zostawić do namoczenia przez noc ok. 12 godzin.
2. Następnego dnia wylej wodę, wlej świeżą i gotuj przez ok. 2 godziny.
3. Odcedź ciecierzyce, nie wylewaj wody
4. Umyj buraki i gotuj przez ok. 40 minut, następnie obierz ze skórki.
5. Upraż sezam na suchej patelni, do uzyskania przyjemnego zapachu.
6. Do kielicha blendera dodaj ciecierzycę, pokrojone w kostkę buraki, uprażony sezam, oliwę, czosnek, sok z cytryny, sól i jedną czwartą wody w której gotowała się ciecierzyca. Blenduj do uzyskania gładkiej masy.
 
🟡 Żółty hummus 🟡
Skład:
✅ 150g ciecierzycy BIO Lestello
✅ 1,5 łyżki kurkumy
✅ 1 łyżeczka imbiru 
✅ 5 łyżek sezamu 
✅ 3 łyżki oliwy z oliwek 
✅ 2 ząbki czosnku 
✅ sok z połowy cytryny 
Sposób przygotowania 👩‍🍳👨‍🍳
1. Przygotuj ciecierzyce tak samo jak w punktach 1,2,3 w przepisie na czerwony hummus 
2. Upraż sezam na suchej patelni, do uzyskania przyjemnego zapachu
3. Wszystkie składniki dodaj do kielicha blendera, miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. 
 
🟠 Pomarańczowy hummus 🟠
Skład:
✅ 150g ciecierzycy BIO Lestello
✅ 2 papryki czerwone 
✅ 2 ząbki czosnku 
✅ 1 łyżeczka syropu klonowego
✅ 5 łyżek sezamu 
✅ sok z połowy cytryny 
1. Przygotuj ciecierzyce tak samo jak w punktach 1,2,3 w przepisie na czerwony hummus. 
2. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój i piecz w piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze. ok. 150 stopni. Po upieczeniu, ostudź papryki. 
3. Upraż sezam, tak jak w przepisie na żółty hummus.
4. Wszystkie składnik zblęduj na gładką masę.