Keks świąteczny
Składniki
- 2 opakowania ciecierzycy Lestello
- 5 jajek
- 5 żółtek
- 300 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ok. 300 gramów owoców kandyzowanych oraz bakalii
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać proszek do pieczenia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka wraz z żółtkami ubić z cukrem na jednolitą i delikatną masę. Czas ubijania to około 7 minut. Do gotowej masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Owoce kandyzowane i bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadnięciu na dno ciasta. Następnie dodać do masy. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksówki. Piec w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 70 minut. Gotowe ciasto ostudzić i oblać lukrem. Udekorować na wierzchu kandyzowanymi owocami. Smacznego :)