Kasza gryczana z wołowiną i marchewką
Składniki:
1 opakowanie kaszy gryczanej prażonej Lestello
300 gramów wołowiny
2 większe marchewki
1 cebula
4 ziarnka pieprzu
2 liście laurowe
Olej do smażenia
Sól i pieprz
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka suszonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej poszatkowanej kolendry
3 litry bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego wrzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać kaszę gryczaną i gotować do momentu, aż kasza będzie miękka.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać mielony kmin oraz suszoną natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć około 5 minut pod przykryciem.
Kaszę gryczaną z marchewką odcedzić, pozostawiając szklankę bulionu. Następnie dodać ją do wołowiny z cebulą i czosnkiem i całość zalać szklanką bulionu. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Przed podaniem posypać danie świeżo pociętą kolendrą. Smacznego ☺