Kasza gryczana z sosem grzybowym
2 woreczki kaszy gryczanej Lestello
30 dag świeżych ulubionych grzybów (u nas borowiki)
Pół pęczka koperku
1 łyżka masła
100 ml śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.
Grzyby porządnie opłukać, obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić jedną łyżeczkę masła. Następnie wrzucić na nią pokrojone grzyby. Przykryć pokrywką, żeby mogły się dobrze poddusić. Smażyć całość przez 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i energicznie mieszając, połączyć całość w jednolity, kremowy sos. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek i zamieszać.
Ugotowaną wcześniej kaszę, polać aromatycznym sosem i doprawić do smaku. Smacznego :)