Darmowa dostawa od 400 zł

Kasza gryczana duszona z wołowiną i kalafiorem

Składniki

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1⁄2 pora
  • 1⁄2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 gram polędwicy wołowej
  • 300 gram kaszy gryczanej Lestello
  • 500 ml bulionu
  • 300 gram kalafiora romanesco
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • Połowa pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie wrzucić obrany i starty czosnek. Smażyć całość przez około 1 minutę. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać kolejne dwie łyżki oleju i wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej ze stron przez około 2 minuty. Na patelnię wrzucić kaszę gryczaną oraz podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Wlać ciepły bulion i doprawić kurkumą, kolendrą i papryką. Wymieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas zamieszczać. Na koniec zdjąć pokrywkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i cały czas mieszając, smażyć przez dwie minuty. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem