Darmowa dostawa od 180 zł

Kadurdijn z czerwoną fasolą

Składniki

  • Ciasto:
  • 800 gram mąki
  • 1,5 szklanki jogurtu
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchy drożdży
  • 1 jajko
  • 30 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • Nadzienie:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka czerwonej fasoli Lestello
  • 250 gram mielonej wieprzowiny
  • 200 gram sera żółtego
  • 4 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciasto: Mleko podgrzać i dodać do niego cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z jajkiem, jogurtem i roztopionym masłem. Następnie wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Odstawić do miski, przykrytej ściereczka na około 20 minut. Najlepiej w ciepłe miejsce. Nadzienie: Fasolę namoczyć przez noc i następnego dnia ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę. Smażyć przez około 3 minuty i wrzucić mięso mielone. Dodać majeranek, ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć przez około 15 minut. Do usmażonego mięsa dodać ugotowane i rozdrobnione ziemniaki oraz wsypać fasolę. Całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie połowy i każdą z nich rozwałkować. Wyciąć dwa duże, jednakowe koła. Na jedno koło wyłożyć farsz i posypać go startym żółtym serem. Drugim kołem przykryć farsz i zlepić ciasto na rogach i zrobić małe nacięcie na środku. Docisnąć, żeby uszło powietrze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem